3 Läs mer >>

Bagels 

Mumsiga små bröd som kommer ifrån östeuropa men som också blivit mycket popurlära i USA och Storbrittanien. Det som är speciellt med bagels är att man kokar dem lite innan man gräddar dem för att få en seg och god konsistens.

Grundrecept
12 bagels

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 12–13 dl vetemjöl special

Äggvita till pensling

  1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i  cirka 5 minuter. Den ska vara stum.
  3. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka  50 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
  5. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret (som en rockring).
  6. Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  8. Koka ett par ringar i taget, 1–2 minuter på varje sida.
  9. Låt ringarna torka snabbt på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Pensla dem med uppvispad äggvita.
  11. Strö på valfri topping, som vallmofrö, sesamfrö, solrosfrön eller nått annat got
  12. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Njut.. 

 
 
Här kokade jag bröden före gräddning.
 
 
 
 

Bagels

2 Läs mer >>

Mycket goda maränger som skall vara lite sega för allra bästa resultat! 

 ca 9 st

 
Ingridienser:
  • 100 g mörk choklad
  • 3 ägg, endast vitor
  • 1,5 dl strösocker

 

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad. Ta chokladen från värmen och låt den svalna. Vispa äggvitor och 0,5 dl socker till ett fast, vitt skum. Tillsätt resten av sockeret och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.

Ringla ner chokladen i äggviteskummet. Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Varken blanda eller rör om, se bara till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.

Grädda 1 timme och 30 minuter. Låt dem sedan gärna ligga kvar på plåten i rumstemperatur över natten så att de blir riktigt torra och spröda.

 

 Njut...

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

Chokladmaränger

5 Läs mer >>

 Små söta bakverk som man inte kan äta för många av. 

 
Ca 30 små st

Maränger:

  • 2 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 tsk majsstärkelse
 
Topping:
  • vispad grädde
  • lemon curd
  • frukt, bär
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Vispa vitorna till hårt skum, du kan testa att vända bunken uppochner. Tillsätt socker och citronsaft och vispa tills marängen är fast och glansig. Rör ner majsstärkelse. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 4 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett eller två varv med en kant runt bottnarna. Grädda i mitten av ugnen och sänk värmen efter 10 min till 100°. Grädda i ytterligare 30 min tills marängerna känns lätta och torra. Låt svalna på galler.

När marängerna har svalnat, bred på lemon curd enligt smak. Spritsa sedan grädden på marängerna och toppa med bär eller frukt. 


 Njut...
 
 
 

Pavlova bakelser

10 Läs mer >>
Italienskt bröd som är supergott till frukosten!!
 
 
      Ingredienser
  • 25 g Färsk jäst för matbröd  
  • 5 dl Vatten, fingervarmt (37°C).
  • 1 dl Olivolja
  • 3 tsk Salt   
  • 12 dl Vetemjöl special (du kan byta ut ca 2-4 dl mjöl till Durumvetemjöl)
  • Mjöl till utbakning 

 

 

      Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten (37°C). Rör ut och häll sedan på resten av vattnet, olja, och mjöl. Allt utom saltet.
  2. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin ca 10 min tills degen släpper bunkens kant. Häll i saltet vid slutet. Låt jäsa övertäckt med plast i minst 1 timme.
  3. Häll ut degen försiktigt på ett mjölat bakbord. Dela degen i portionsbitar. Forma bröd. Smöra en ugnsplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på bullarna. Lägg över duk och låt jäsa i 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Grädda mitt i ugn i cirka 15 minuter. Pensla med vatten mot slutet för att få en fin skorpa. Låt kallna på galler.
 
 
 Njut...
 
 
 

 

 
 

Ciabatta bröd

5 Läs mer >>
En mastig god kaka för alla som älskar choklad. Kan även skäras i mindre fyrkantiga bitar och serveras som små brownies. 
 
 
Kaka:
200 g mörk choklad
125 g smör
175 g farinsocker
3 ägg
75 g vetemjöl
1 msk vaniljsocker eller starkt kaffe
 
 
Topping:
90 g smör, rumsvarmt
85 g strösocker
75 g farinsocker
100 g vetemjöl
1 msk mjölk 
2 tsk vaniljsocker
100 g hackade choklad
 
 
Kaka:
1. sätt ugnen på 175 gader. Smält choklad och smör över vattenbad. Tillsätt farinsocker och rör ihop ordentligt.
2. Tillsätt alla äggen och blanda väl. Tillsätt mjöl och vaniljsocker eller kaffe.
3. Bred ut blandningen i en pajform och grädda i ugnen i ca 30 min. Låt svalna.
 
Topping:
4. Rör smör, socker och farinsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan mjöl, mjölk och vanilj. Rör sedan ner chokladen. 
5. Bred ut toppingen på den avsvalnade bottnen och ställ in den i kylskåp i minst en timme. 
6. Toppa med smält eller hackad choklad.
 
 Njut...
 

Chocolate chip dou...

4 Läs mer >>
Ett nyttigt, gott och enkelt bröd, som inte kräver någon jästid alls.
 
1 dl krossade linfrön
5 dl dinkelmjöl
1 rivet äpple
4 dl naturell youghurt
3 msk honung
2 tsk bikarbonat
2 dl havregryn
1 dl russin eller annan torkad frukt (jag tog persikor)
1 dl finhackade hasselnötter
2 nypor salt
 
1. Blanda alla torra ingridienser i en bunke.
2. Blanda sedan youghurten, äpplet och honungen i bunken.
3.  Lägg i en form (ca. 1.5-2 liter) klädd med baklåtspapper.
4. Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ca 1h och 10 min.
 
Njut..
 
 
 

Gi-bröd