300 g mjukt Smör
6 dl Vetemjöl
1,5 dl Strösocker
1 nypa Salt
Fyllning
6 äpplen
1 1/3 dl Farinsocker
3/4 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1,5 tsk malen Kanel
1 krm malen Muskot
1 krm Salt
4 msk Maizena
Gör så här
Pajskal: Mixa/knåda ihop alla ingredienser till en fin och jämn deg. Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform. Tryck upp degen så att den slutar ett par centimeter ovanför kanten, annars går det inte att fästa fast locket. Kavla ut resten av degen så att det blir tillräckligt stort för att täcka hela pajen.
Amerikansk äpplepaj
ca 15 portioner
Ingridienser:
150 g smör
50 g mörk choklad, i bitar
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Färskostsröra
200 g färskost, t ex Philadelphia
1 äggula
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och rör ner choklad och kakao. Låt det svalna.
2. Rör ihop äggen och sockret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Rör ner smöret och blanda det till en jämn smet.
3. Vispa färskost med äggula, socker och vaniljsocker i en annan bunke med elvisp.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 35 x 40 cm och häll i browniesmeten, eller häll smeten i en stor pajform. Klicka ut färskoströran ovanpå. Dra ut den i ett fint mönster med en kniv.
5. Grädda kakan långt ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och skär den i rutor, om du hällde smeten i en långpanna. Servera gärna kakan med lättvispad grädde och bär.
Cheesecakebrownie
Ett väldigt lätt och gott recept till chokladpudding.
Ca 4 portioner
Ingridienser:
7,5 dl mjölk
0,75 dl kakao
0,75 dl maizena
0,75 dl socker
Gör så här:
Blanda alla ingridienser i en kastrull och koka upp tills det tjocknar. Rör runt i kastrullen hela tiden så att det inte bränner i. Häll upp i portionsskålar och låt svalna och tjockna i kylen i ca 2-3 timmar.
Njut..