- 125 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
- rivet skal av 2 citroner
- juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
- 3 äggulor
- 125 g smör
- 2 dl strösocker
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
Citronmarängpaj
Jag har aldrig riktigt gillat småkakor för har tyckt att de flesta har varit tråkiga och smaklösa. Men nu de senaste dagarna har jag tyckt och lärt mig att småkakor är söta, precis rätt storlek och att de visst kan vara smakrika. Så jag har bestämt mig för att baka mer fina och goda småkakor.
Ca 40 st
4 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
Smaksättning
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop mjöl, socker och smör i en bunke till en smidig deg.
3. Dela degen i två bitar och tillsätt vaniljsocker i den ena degen och kakao i den andra.
4. Kavla ut de båda degarna till avlånga plattor, ca 21 x 34 cm. Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop dem på längden.
5. Låt rullen ligga kallt en stund, annars är det svårt att skära snygga skivor.
6. Skär rullen i 3–4 mm tjocka skivor med en riktigt vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
Njut..
Chokladsnurror
Jätte god paj, chokladen och nötterna gör den lite speciell och också att den har tre lager. Jag tog bigarråer ifrån trädgården men det går såklart bra med frysta körsbär.
DEG:
40 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
SMULPAJ:
100 g smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl
50 g mörk choklad (70%)
1 dl havregryn
100 g macadamianötter eller hasselnötter
FYLLNING:
2 msk socker
1 msk maizena majsstärkelse
4 dl körsbär urkärnade (400 g)
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölet i smeten och blanda i smöret.
2. Häll smeten i 10 smorda portionsformar, ca 9 cm i diameter eller en stor pajform som jag gjorde. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
3. Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Skär smöret i kuber och finfördela det i bunken. Hacka chokladen och blanda ner i bunken tillsammans med de hela nötterna.
4. Vänd körsbären i socker och majsstärkelse. Lägg bären på bottnen och täck med smulorna.
5. Grädda mitt i ugnen 30-35 min. Låt pajen svalna på galler. Servera gärna med glass eller vaniljsås och njut!!