- 200 gr digestivekex
- 100 gr smält smör
-
Fyllning
- 200 gr philadelfiaost
- 1,5 dl florsocker
- 3 tsk Ögon Vanillinsocker
- 3 dl vispgrädde
-
Topping
- 2 dl jordgubbskräm, ca 10 st färska jordgubbar eller ca 2 dl jordgubbssylt
Kakor
150 g mandelmassa
½ äggvita
100 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
Garnering
200 g mörk choklad
25 g kokosfett
Riv mandelmassan. Vispa äggvitan lätt och blanda ner den i mandelmassan. Forma till små bollar, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till (det går lättare med lite mjöl på fingrarna). Grädda i 175 grader i 10-12 minuter. Hacka 100 gram mörk choklad. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör tills en jämn smet bildats. Låt svalna så att smeten blir tjock och fast. Bred den sedan toppigt på kakorna. Smält chokladen till garneringen tillsammans med kokosfettet. Doppa de kalla kakorna i chokladmassan så att tryffeln täcks.
Macarons är en franskblandning av biskvier och maränger. En macaron ska vara seg i konsistensen, och om man inte vill att macraronen skall spricka så kan man vänta 15 - 30 min innan du ställer in de i ugnen. När jag gör macraroner så använder jag en speciell silikonmatta (silipat) istället för baklåtspapper för att göra macaronerna mjuk på insidan och hård på utsidan. Men det går också bra med baklåtspapper.
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen. Tillsätt socker, salt, ägg, citron/kardemumma och mjöl, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida.Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Glasyr:
Rör ihop florsocker och vatten till en tjock slät glasyr. Färga ev med hushållsfärg. Ringla eller bred på glasyren eller doppa dem i strösocker medan de fortfarande är varma..
Tips! Har du ingen termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den gyllenbrun och börja bubbla på ca 30 sek är temperaturen rätt.
Jag ville även testa att göra fyllda munkar, så jag använde samma deg men kavlade ut små runda plattor och lade i sylt, äpplemos, vaniljkräm, frukt eller bär i mitten sedan tog jag kanterna runt fyllningen till mitten och snurrade in dem till ett knyste. Sedan friterade jag de likadant som donutsen.
Njut..
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Tillsätt de övriga ingridienserna i kastrullen med smör och rör ihop till en smet. Låt smeten svälla i ca 10 min. Klicka sedan ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar.
Om man vill kan man doppa kokostopparna i smält choklad när de har svalnat. Dopppa då antingen den övre delen av kokostoppen eller den undre i smält choklad.
Njut..