1 Läs mer >>

 

Jätteenkel cheescake som smakar somrigt och går fort att tillaga. 
 
Ingridienser:
  • 200 gr digestivekex
  • 100 gr smält smör
  • Fyllning
  • 200 gr philadelfiaost
  • 1,5 dl florsocker
  • 3 tsk Ögon Vanillinsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Topping
  • 2 dl jordgubbskräm, ca 10 st färska jordgubbar eller ca 2 dl jordgubbssylt
 
Gör så här:
 
Krossa digestivekexen fint i en matberedare, eller lägg kexen i en påse och slå med en kavel så att kexen blir smulor. Blanda kexkrosset med det smälta smöret. Tryck ut "degen" i en rund pajform.
Vispa grädden ordentligt. Rör ihop philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde. Bred ut smeten över kexbotten. Ställ kallt i kylen en stund.
Bred valfri topping över kakan och garnera eventuellt med bär.
 
 
 
 Njut..
 
 
 
 
 

Enkel cheescake

2 Läs mer >>
 
 En blandning av sött och salt..
..mums!!
 
Brownie:
 235 gram smör, rumsvarmt
 4 dl socker
4 st ägg
0,75 dl ljus sirap
2 dl gram kakao
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 gram mörk choklad
 
Chokladfudgetopping:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram rumstempererat smör
 
Havssalt
 
Gör så här?
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form ca 25x30 cm med bakblåtspapper.
 
2. Vispa samman rumsvarmt smör med sockret med elvisp till en vit och krämig massa. Sikta ner kakao och vänd samman detta, tillsätt sedan sirap och salt.
 
3. Kläck ner ett ägg i taget och sikta till sist ner vetemjölet i smeten. Grovhacka den mörka chokladen  och vänd ner i smeten. Vänd tills allt blandat sig väl.
 
4. Fyll formen med smet och och grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter. Kakan ska vara "dallrig" i mitten när du tar ut den.
 
5. Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, tills blandningen är tjock och blank. 

6. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.

7. Häll fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från formen för då rinner blandningen av. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp fram till servering.
 
Vid servering:
 
Lyft upp kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp i bitar och strö lite havssalt på toppen av varje brownie. Servera som den är eller med en liten klick lättvispad grädde.
 
Njut..
 
 
 
 
 
 

Brownie med havssalt

1 Läs mer >>
Små söta kakor/bakelser. Själv tycker jag att de här är mycket godare än vanliga biskvier då Sarah bernhardt  är fyllda med chokladtryffel och biskvier fyllda med smörkräm.
 

Kakor

 

150 g mandelmassa

½ äggvita

100 g mörk choklad

½ dl vispgrädde

 

Garnering

 

200 g mörk choklad

25 g kokosfett

Riv mandelmassan. Vispa äggvitan lätt och blanda ner den i mandelmassan. Forma till små bollar, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till (det går lättare med lite mjöl på fingrarna). Grädda i 175 grader i 10-12 minuter. Hacka 100 gram mörk choklad. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör tills en jämn smet bildats. Låt svalna så att smeten blir tjock och fast. Bred den sedan toppigt på kakorna. Smält chokladen till garneringen tillsammans med kokosfettet. Doppa de kalla kakorna i chokladmassan så att tryffeln täcks.

 
 Njut..
 
 
 
 
 
 

Sarah bernhardt biskv...

1 Läs mer >>
Detta brödet är mitt absoluta favorit bröd! Passar mer till mat och buffé än till frukost. Har massor med smak och är lite annorlund ifrån vanliga matbröd eftersom det skall vara ägg i detta och mindre mjöl. Den blir kletigare i konsistensen innan den har gräddats men när den är klar är den lite som en sockerkaka. supergod iallafall!!
 
1 limpa
Ingridienser:
 
25 g jäst
3 msk ljummet vatten
125 g kallt smör
5 dl mjöl
3 ägg
1 stor gul lök
2 msk hackad rosmarin
2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
 
Gör så här:
 
1. Hacka löken fint och fräs löken i en stekpanna så att löken blir gyllenbrun. Låt sedan svalna.
 
2. Blanda mjöl, socker, salt och smör i en bunke till en smuldeg. Använd händerna eller en matbredare.
 
3. Lös upp jästen i en annan bunke med vattnet och häll i mjälblandningen.
 
4. Blanda sedan i ägg, lök och rosmarin. 
 
5. Sätt på ugnen på 200 grader. Och häll degen i en smord brödform (ca 1 1/2 liter) och låt jäsa i ca 1 tim. 
 
6. Toppa med lite rosmarin och skär några snitt i brödet. Grädda sedan på 200 grader i 25 min.
 
7. Njut av ett underbart gott bröd!!!! 
 
 Njut..
 
 
 
 

Rosmarin och lök bröd

1 Läs mer >>
Jättegott frukost bröd! Jag älskar att ha i eller på torkad frukt för det blir så sött och gott, man slipper ha på marmelad och det räcker med smör och en ostskiva som pålägg!!!
 
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 2 tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl (varav drygt 1 dl till utbakning)
  • 2 dl gräddfil
  • 200 g torkad frukt (jag använde aprikoser)
  • ca 10 st torkade fikon till topping
 
  1. Värm vattnet till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda i vattnet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt salt, olja, gräddfil, frukt och mjöl. Knåda degen i ca 5 min låt sedan jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 30 minuter.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar. Forma till limpor eller mindre bullar. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  3. Pensla bröden snabbt med kallt vatten. Skär några sneda skåror i ytan med vass kniv. Skär fikonen i mindre bitar och tryck ner i brödet.
  4. Grädda i ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.
 
 Njut...
 
 
 
 
 

Fikon och aprikos brö...

1 Läs mer >>

Super enkel smulpaj som smakar riktigt sommrigt! Byt enkelt ut frukten/bären efter vad du själv önskar.

 
 
För ca 6 personer
 
Smuldeg:
  • 125 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 tsk flingsalt
Fyllning:
  • ca 800 g valfri frukt eller bär (jag tog hallon och blåbär)
  • 2 tsk socker
  • 1 krm flingsalt

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa med fingrarna, eller använd en matbredare. Blanda i socker och flingsalt. Degen skall vara som smulor och får inte blandas för mycket.
  3. Blanda bären/frukterna med socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
  4. Fördela smulorna över fyllningen och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås, kesella eller glass.
 Njut..
 
 
 
 
 

Smulpaj

1 Läs mer >>

 

Macarons är en franskblandning av biskvier och maränger. En macaron ska vara seg i konsistensen, och om man inte vill att macraronen skall spricka så kan man vänta 15 - 30 min innan du ställer in de i ugnen. När jag gör macraroner så använder jag en speciell silikonmatta (silipat) istället för baklåtspapper för att göra macaronerna mjuk på insidan och hård på utsidan. Men det går också bra med baklåtspapper.

 

Mandelkakor
  • 3-4 ekologiska äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 125 g skållad och malen sötmandel eller mandelmjöl
  • 4 dl florsocker
  • 2 msk kakao
 
 
Mandelkakor:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
  3. Blanda försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
  4. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  7. Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
 
Kräm:
 
Om man är lite lat och inte orkar göra sin egna kräm kan ban bara ta lite philadelphiaost med chokladsmak, super gott och gästerna märker ingenting!!
Annars kan man göra en egen smörkräm.
 
Chokladsmörkräm:
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ekologisk äggula
  • 3 msk kakao
 
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggula och kakao.
  3. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten av kakorna över som lock.
 
Njut..
 
 
 
 

Choklad macarons

1 Läs mer >>

Mandelkakor

  • 3-4 ekologiska äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 125 g skållad och malen sötmandel eller mandelmjöl
  • 4 dl florsocker
 

Smörkräm

  • 100 g mjukt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ekologisk äggula
  • 2 msk hallonsylt
  • Några droppar valfri (röd) karamellfärg
  • 1 dl bär, t.ex. hallon eller blåbär
 

Mandelkakor

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
  3. Vänd försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
  4. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  7. Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
 

Smörkräm

  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp.
  2. Vispa ner äggula, hallonsylt och bär.
  3. Färga eventuellt med karamellfärg.
  4. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten över som lock.
 
 
 Njut..
 
 

HALLON MACARONS

2 Läs mer >>
Jag fick insperation ifrån min resa till Filippinerna där det fanns supermånga donuts ställen där de bara sålde donuts! Mina favoritställen var Dunkin' donuts och Krispy Kreme. Mina donuts var kanske inte lika goda som deras men donuts är något jag lätt kommer att göra igen.

 

 

Ingredienser:
 
  • 25 g jäst
  • 75 g Smör
  • 4 dl mjölk
  • 12 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • rivet skal av 12 citroner eller 2 tsk stött kardemumma
  • 15 dl vetemjöl                 
Till fritering:
  • 1 liter rapsolja
Garnering:
  • strösocker 
Glasyr:
  • 2 dl florsocker
  • 12 msk vatten
 

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen. Tillsätt socker, salt, ägg, citron/kardemumma och mjöl, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida.Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Glasyr:

Rör ihop florsocker och vatten till en tjock slät glasyr. Färga ev med hushållsfärg. Ringla eller bred på glasyren eller doppa dem i strösocker medan de fortfarande är varma..

Tips! Har du ingen termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den gyllenbrun och börja bubbla på ca 30 sek är temperaturen rätt.

Jag ville även testa att göra fyllda munkar, så jag använde samma deg men kavlade ut små runda plattor och lade i sylt, äpplemos, vaniljkräm, frukt eller bär i mitten sedan tog jag kanterna runt fyllningen till mitten och snurrade in dem till ett knyste. Sedan friterade jag de likadant som donutsen.

 

Njut..

 
 
 
 
 
Här är donutsen som jag åt i Filippinerna, de var sååå goda!
 
 

Donuts

15 Läs mer >>
Hej!! Här kommer ett jätteenkelt recept som går superfort att göra på kokostoppar. Kokostoppen är en slags variation på macarooner, på engelska heter kokostoppen, coconut macaroon.
 
Receptet gäller för 20 st

 

Ingridienser:

  • 50 g Smör
  • 2 st medelstora ägg
  • 1 dl strösocker
  • 200 g kokosflingor
  • (eventuellt) rivet skal av 12 st citroner
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Tillsätt de övriga ingridienserna i kastrullen med smör och rör ihop till en smet. Låt smeten svälla i ca 10 min. Klicka sedan ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar. 

Om man vill kan man doppa kokostopparna i smält choklad när de har svalnat. Dopppa då antingen den övre delen av kokostoppen eller den undre i smält choklad.

 

Njut..

  
                                                                                  
 
 
 

Kokostoppar