5 Läs mer >>
Världens godaste kladdkaka!!
 
Ingridienser:
 
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker 
2 1/2 dl vetemjöl 
2 ägg 
1 krm salt
100g smör
 
Gör så här:
 
Smält smöret i en kastrull. När smöret är smält häll i resten av ingridienserna. Smörj en form med smör och mjöl. Häll i smeten och grädda i ugnen på 150 grader i ca 20-30 min.
 
Njut...
 
 

Kladdkaka!!!

2 Läs mer >>
Lätt och god efterrätt. Om du gillar kokos och pannacotta är den här efterrätten precis rätt för dig!
Synd bara att jag inte gillar varken kokos eller pannacotta. :(
 
 
Ca 4 portioner
Ingridienser:
 
3 st gelatinblad
1 st vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 dl kokosmjölk 
1 dl florsocker
 
 
Tillagning:
 
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv och lägg i en kastrull.
3. Blanda även i kokosmjölken, vispgrädden och florsockret i kastrullen och låt blandningen bara precis sjuda medans du rör om.
4. Ta av kastrullen från värmen och krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i kastrullen och rör till gelatinbladen smällt.
5. Häll smeten i portionsformar och ställ i kylen tills de har stelnat, gärna över natten.
6. Innan servering stjälp upp pannacottan på tallrik eller servera i portionsformarna.
7. Toppa eventuellt med lite bär eller riven choklad.
 
Njut..
 
 

Kokosmjölkspannacotta

1 Läs mer >>
Ingridienser:
 
Bullar:
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk
ca 800 g vetemjöl
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
 
Fyllning:
Mandelmassa
eventuellt några hackade sötmandlar
mjölk 
grädde
 
Topping:
florsocker
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölk och låt det blir fingerljummet. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta väl, 5 min i maskin eller 10 min för hand, till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 30-40 min.
Knåda degen på mjölat bakbord. Forma runda bollar i valfri storlek och låt jäsa i ca 40 min under bakduk. Pensla med ägg innan du sätter in de i ugnen. Grädda i 250 grader i 5-10 minuter i nedre delen av ugnen. 
 
Skär av topppen på bullarn när de har svalnat och gröp ur bullens innehåll så att du bara får ett skal kvar. Blanda bullens innehåll med ungefär lika mycket mandelmassa och eventuellt finhackade sötmandlar för att få lite tuggmotstång. Häll i lite mjölk i taget för att få rätt konsistens.
 
Vispa upp grädden. Lägg mandelmasseblandningen i bullskalet så att bullen blir hel igen spritsa sedan grädden på bullen och lägg på bullens lock. Sikta sedan florsocker över bullen.
 
Njut..
 
 

SEMLOR!!!

3 Läs mer >>

 Alla hjärtans dag bullar <3

Ingridienser:
 
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl standardmjölk
ca 800 g vetemjöl
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
 
mjukt smör
socker
kardemumma
vaniljsocker
 
Topping:
 
1 ägg
pärlsocker
karamellfärg
hjärtströssel

 

 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölk och låt det blir fingerljummet. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta väl, 5 min i maskin eller 10 min för hand, till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 30-40 min.

Blanda karamellfärg med pärlsocker, häll eventuellt i några droppar vatten och rör om. Bred ut på ett baklåtspapper tunt och låt torka i rumstemperatur.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel på mjölat bakbord. Bred på fyllningen i valfri mängd.

Rulla ihop. Skär i skivor ca 2 cm och lägg i bullformar. Låt jäsa under bakduk i 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader i 5-10 minuter i nedre delen av ugnen. 

 

Njut..

 
 
 
 

 

 
 

 Happy valentie's day <3 <3

 

 

 

Alla hjärtans dag <3

3 Läs mer >>

Recept på gott morotsbröd.
 
Ingridienser:
 
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
3/4 msk salt
2 msk olja
1 msk honung
2-4 dl rivna morötter
12-15 dl valfritt mjöl
Eventuellt 1 1/2 dl solrosfrön
 
 
Gör så här:
 
Smula jästen i en bunke och häll i vattnet. Tillsätt salt, olja och honung. Riv morötterna och lägg i, lägg eventuellt också i solrosfröna. Häll i mjölet och blanda. Låt jäsa ca 40 min i bunken.
Baka ut brödet genom att knåda det i ca 5-10 min forma sedan brödet i valfri form. Skär några snitt i brödet och strö över lite rivna morötter eller frön. Grädda sedan brödet i ca 20 min på 200 grader. När brödet har stått inne i ugnen en liten stund kan du skvätta in lite vatten i ugnen för att ge brödet en fin yta.
 
Njut..
 
 
 
 
 

Morotsbröd

1 Läs mer >>
Hej!!
Jag testade att baka med kronjästens färdiga vetesurdeg och resultatet blev faktiskt jättebra! Innan har jag testat att göra egen surdeg men det har tagit jättelång tid och misslyckats. Detta brödet tog ca 4 tim, ganska mycket men det var jästiden som tog lång tid. Det var mycket väntan men brödet själv var inte alls svårt.
 
Här är grundreceptet på en vetesurdeg (färsk)
 
 
 
 
 
Jag vägde alla ingridienser för att få precis exakt mängd och ett så bra resultat som möjligt.
 
 
 
Ingridienser:
 
  • 1 burk (150 g) vetsurdeg
  • ½ pkt (25 g) färsk jäst för matbröd
  • 5 dl (500 g) vatten, kallt
  • 13,5 dl (800 g) vetemjöl 
  • 2,5 tsk (15 g) Salt eller Havssalt
  • 1 msk (20 g) oliv- eller rapsolja
 

Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Låt jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela degen i 2–3 bitar om du vill ha bröd eller 4 bitar om du vill ha baugetter. 
Lägg bröden på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 260°C innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen. Detta gör så att det kommer ånga in i ugnen och bröden får en fin yta.
Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda sedan mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. 
 
Man kan också byta ut mjölet mot något annan mjöl te.x. grahamsmjöl eller ha frön eller nötter på bröden så att bröden blir lite roligare.
 
Njut..
 

Vetesurdeg

4 Läs mer >>
En blondie är ungefär som en kladdkaka fast utan choklad, lätt och super gott. En utav mina absoluta favoriter!
 
Ingridienser:
 
200 g smör
6 dl strösocker
5 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
5 dl frysta bär
eventuellt 50 g mandelspån
 
 
Gör så här:
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda i socker, ägg, mjöl och vaniljsocker. Häll ut smeten i en långpanna med baklåtspapper ca 25x30 cm. Fördela bären och mandelspånen över kakan. Grädda kakan i ugnen ca 30 min, kakan skall fortfarande vara lite kletig som en kladdkaka.
 
Njut..
 
 
Man kan även göra som muffins eller cupcakes och hälla smeten i muffinsformar.
 
 
 
 

Blondie!!!!