Bagels

Bagels 

Mumsiga små bröd som kommer ifrån östeuropa men som också blivit mycket popurlära i USA och Storbrittanien. Det som är speciellt med bagels är att man kokar dem lite innan man gräddar dem för att få en seg och god konsistens.

Grundrecept
12 bagels

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 12–13 dl vetemjöl special

Äggvita till pensling

  1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i  cirka 5 minuter. Den ska vara stum.
  3. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka  50 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
  5. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret (som en rockring).
  6. Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  8. Koka ett par ringar i taget, 1–2 minuter på varje sida.
  9. Låt ringarna torka snabbt på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Pensla dem med uppvispad äggvita.
  11. Strö på valfri topping, som vallmofrö, sesamfrö, solrosfrön eller nått annat got
  12. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Njut.. 

 
 
Här kokade jag bröden före gräddning.
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Elin:

skriven

ser gott ut <3

2 Klara:

skriven

mmm domma ska jag baka nån gång :)

3 Julia :

skriven

Grymt fina!

Kommentera här: