Fikon och aprikos bröd
Jättegott frukost bröd! Jag älskar att ha i eller på torkad frukt för det blir så sött och gott, man slipper ha på marmelad och det räcker med smör och en ostskiva som pålägg!!!
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 msk olja
- 2 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl (varav drygt 1 dl till utbakning)
- 2 dl gräddfil
- 200 g torkad frukt (jag använde aprikoser)
- ca 10 st torkade fikon till topping
- Värm vattnet till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda i vattnet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt salt, olja, gräddfil, frukt och mjöl. Knåda degen i ca 5 min låt sedan jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 200 grader. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar. Forma till limpor eller mindre bullar. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
- Pensla bröden snabbt med kallt vatten. Skär några sneda skåror i ytan med vass kniv. Skär fikonen i mindre bitar och tryck ner i brödet.
- Grädda i ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.
Njut...
skriven
Ser mumsigt ut